Ποιές είμαστε

Γιατί άλλο ένα site φεμινιστικής θεματολογίας; Και γιατί τώρα; Ίσως γιατί περισσότερο από ποτέ χρειάζονται φεμινιστικές φωνές. Διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κενό όσον αφορά την ενημέρωση και την ανάλυση θεμάτων που αφορούν τη γυναίκα και πιστεύουμε ότι ειδικά τώρα, που ο φεμινισμός και τα γυναικεία ζητήματα έχουν αρχίσει να κερδίζουν χώρο στο δημόσιο λόγο, χρειάζεται να θα εμβαθύνουμε στα ερωτήματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα μας και να αναλύσουμε τις ρίζες και τις προεκτάσεις τους.

Ως γυναίκες στην Ελλάδα της κρίσης, και της ανόδου του σεξισμού και του ρατσισμού, πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες μας αποτελούν εφόδια για την ανάδειξη των καπιταλιστικών και πατριαρχικών δομών που ολοένα καταστρατηγούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μας. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος πρέπει να πάρει μια άλλη τροπή, ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε την πολύπλευρη καταπίεση μας, να την καταλάβουμε όσο γίνεται καλύτερα, και να επεξεργαστούμε τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Τα θέματα που μας απασχολούν είναι πολλά: ο καθημερινός σεξισμός, η έμφυλη βία, οι διακρίσεις κατά των γυναικών στον εργασιακό χώρο, το γυναικείο σώμα, η γυναικεία σεξουαλικότητα και υγεία, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η εργασιακή εκμετάλλευση, ο ιδιαίτερος τρόπος που πλήττονται οι  μετανάστριες και οι οικονομικά ασθενείς γυναίκες, η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα και η ιστορία τους. Θέλουμε να εντάξουμε τόσο τα θέματα αυτά καθ’ αυτά στον δημόσιο διάλογο, καθώς και να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με αρθρογραφία, μεταφράσεις, βιβλιογραφία και επικαιρότητα σχετικά με τη φεμινιστική θεωρία και τα γυναικεία κινήματα.

Η παρούσα ομάδα αυτού του εγχειρήματος, αποτελείται από γυναίκες που γνωριστήκαμε σε ένα παρόμοιο site, και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου μια τέτοια πλατφόρμα. Είναι μια απόπειρα να δώσουμε μια διαφορετική οπτική στον διάλογο που γίνεται γύρω από φεμινιστικά θέματα και να αφήσουμε και εμείς έτσι το στίγμα μας εκ νέου.